Karosi Júlia Quartet

Júlia saját zenekarát a Karosi Júlia Quartet-tet 2009-ben alapította. A zenekar főként az énekesnő saját szerzeményeit és átiratait játsza. Stílusukat a kísérletezés, a műfaj határainak merész feszegetése jellemzi, egy kifinomult, intim hangzásba burkolva.

A zenekar tagjai a hazai jazz-élet fiatal generációjának legkiválóbb előadói. A Gramofon és Junior Príma díjas Tálas Áron zongorán, a Modern Art Orchestra tagja Bögöthy Ádám nagybőgőn, valamint számos mainstream formáció dobosa, és saját produkciójának zeneszerzője, hangszerelője, Varga Bendegúz dobokon.

A Quartet számos fellépést tudhat maga mögött rangos fesztiválokon és klubokban itthon és külföldön egyaránt. (Néhány példát említve: Cornelia Street Café, New York; 606 Club, London; Jazzahead, Bréma; B-Flat, Berlin; Regatta Bar, Prága; Jazzdock, Prága; Magyar Állami Operaház; Zempléni Fesztivál; Tavaszi Fesztivál; Café Budapest; Művészetek Völgye, Kapolcs; Magyar Rádió, Márvány terem; Művészetek Palotája; Zeneakadémia, Solti terem.)

Az énekesnő első, tíz saját dalt tartalmazó lemeze Stroller of the City Streets (Városi kószáló) címmel 2012 februárjában jelent meg. A lemez 2012 decemberében látott napvilágot a Whereabouts Records gondozásában Japánban. Rendhagyó módon a kiadó rögtön két lemezt is megjelentetett az énekesnővel, így a nagylemez mellett You Stepped Out of a Dream címmel egy négy feldolgozást tartalmazó kislemez is piacra került azonos időben, ugyanannál a kiadónál.

Júlia második nagylemeze Hidden Roots (Rejtett Gyökerek) címmel 2014 márciusában jött ki a New York-i Dot Time Records kiadónál. Az album főként az énekesnő saját szerzeményeit tartalmazza, néhány népdal feldolgozással együtt. Karosi Júlia számára a jazz tradícióin túl fontosak a népdalok, Bartók erőteljes zenéje, valamint az őt és környezetét meghatározó kultúrák, zenék. Ezeket a belső gyökereket igyekezett új albumának anyagában felkutatni.

Karosi Júlia innovatív Bartók és Kodály-feldolgozásokkal, valamint újabb formabontó saját szerzeményekkel gazdagítja a hazai jazz-színtér vokális palettáját. Stílusának különlegessége, hogy az ének instumentális vokálként szólal meg egy improvizatív, szabad kíséretbe ágyazva. Az új műsor ősbemutatója 2019-ben a Művészetek Palotájában volt, a nagyszerű gitárlegenda: Ben Monder közreműködésében. A közös repertoárt lemezen is rögzítették, mely Without Dimensions (Dimenziók nélkül) címmel jelenik meg 2020. októberében a Double Moon és a Challenge Records gondozásában.

Koncert Rider letöltése